Eugen Ionescu (Eugène Ionesco), renumit dramaturg francez de origine română

La 26 noiembrie 1901 s-a născut în Slatina, Eugen Ionescu, cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze. A fost un scriitor de limbă franceză, protagonist al teatrului absurdului și membru al Academiei Franceze.

A debutat în anul 1927 în revista Liceului „Sfântul Sava”. Și-a luat licența în limba franceză la Universitatea din București. Primul volum publicat a fost „Elegii pentru ființe mici”, apărut în 1931, urmat de „Nu”, volum premiat pentru critica literară. Zece ani mai târziu s-a stabilit în Franța unde s-a remarcat ca și creator al teatrului absurdului.

Prima sa piesă „Cântăreața cheală” a avut premierea în 1950, urmând „Lecția”, „Scaunele”, „Ucigași fără simbrie”, „Rinocerii”, toate scrise în limba franceză. În 22 ianuarie 1970 a fost ales membru al Academiei Franceze. În 7 mai 1989 a primit premiul „Moliere”. Iar în 30 decembrie a devenit membru de onoare a Uniunii Scriitorilor Francezi, împreună cu un alt scriitor român celebru, Emil Cioran.

S-a stins din viață la reședința sa din Paris în 28 martie 1994, fiind înmormântat în cimitirul din Montparnase. Cu ocazia centenarului nașterii scriitorului în anul 2009, opera lui Eugen Ionescu a fost celebrată în mod oficial în întreaga lume, la propunerea României și a ambasadorului acestei țări la UNESCO, criticul literar, Nicolae Manolescu.

Autorului i-au fost consacrate numeroase manifestări culturale, atât în țară, cât mai ales în străinătate. Cu această ocazie, fiica sa Marie France Ionesco, posesoare a drepturilor de autor, domiciliată la Paris, a protestat împotriva prezentării lui Eugen Ionescu, drept autor român, argumentând că toate piesele sale au fost scrise în limba franceză.

Categoria: Cultură

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *