Căsuța cu Cărți

Căsuța cu cărți este un proiect inițiat în America. În orașul nostru, a ajuns la începutul lunii martie și a fost amplasată în Parcul copiilor. Curiozitatea m-a împins, într-o duminică, să merg să o văd.
Micuță, frumos colorată, adăpostea în soarele rece al primăverii câteva titluri interesante.
Ideea i-a aparținut lui Todd Bol, cu drag, pentru mama și tata, aș adăuga eu, fiindcă părinții sunt cei care ne-au deschis dragostea pentru carte. Cel puțin, la mine, așa a fost.
Todd Herbert Bol (02.01.1956 – 18.10.2018) a fondat în 2009: Little Free Library, o organizație nonprofit. A construit o școală cu o singură cameră și a montat-o la poarta casei, în memoria mamei sale, fostă profesoară, mare iubitoare de lectură. Proiectul a avut un mare succes între prieteni și cunoscuți, prinzând ușor aripi, astfel încât, azi, continuă să se răspândească în multe țări din lume – inclusiv în România și în Republica Moldova.
„Luați o carte, lăsați o carte!” este sloganul care însoțește micuțele librării. Scopul ideii viza apropierea comunităților și împrumutul de cărți bune pentru orice cititor, indiferent de vârstă.
Din 2009, numărul bibliotecilor a crescut constant, pe glob, în prezent, numărându-se peste 150.000.
„Anul 2019 a marcat 10 ani de Little Free Libraries, iar 2020, o altă etapă importantă: peste 100.000 de cutii de partajare a cărților Little Free Library, instalate în întreaga lume.”
Micile biblioteci gratuite au continuat să crească – în 2022, depășind 150.000, în peste 114 țări.”
Proiectul a ajuns și în România, chiar aproape de casa mea. Doar două blocuri ne despart.
Amplasarea Căsuței cu povești din Popești, la intrarea în parc, are drept scop promovarea și încurajarea lecturii, atât în rândul celor mici, cât și în rândul celor mari. Respectând, însă, câteva reguli simple, de bun simț: oricine are dreptul să împrumute sau să doneze un volum; cel care ia o carte, trebuie să aducă o alta în schimb; titlurile se pot încadra fie într-o tematică pentru adulți, fie în una pentru copii; cărțile citite trebuie să fie restituite în stare bună; ușa căsuței trebuie închisă mereu, pentru a proteja interiorul de umezeală, mai ales când vremea nu e prietenoasă.
Ca orice început, de inspectat și de descoperit, primele zile ale căsuței au fost de acomodare, apoi, după ce locuitorii orașului au prins ideea, a crescut și numărul cititorilor. De toate vârstele; căsuța găzduind cărți pentru pitici, părinți și bunici:
Micul Prinț – Antoine de Saint-Exupéry,
Albă ca Zăpada și cei șapte pitici – Frații Grimm,
Portretul lui Dorian Gray – Oscar Wilde,
Amintiri din Junimea – Iacob Negruzzi.
Lista cărților e lungă și, de fiecare dată când ajungi acolo, te întâmpină surprizele. Acum câteva zile, văzusem volumul Critice, al lui Titu Maiorescu; nu l-am luat, apoi, am regretat. Dar nu renunț; mă voi întoarce, poate îl voi găsi.
Prin iulie, căsuța a fost vandalizată. Însă, reparată, încăperea s-a reumplut de cărți!
Amintiri din Junimea, de Iacob Negruzzi, îmi zâmbește din poze, deși, nu am reușit să dau de ea; Pisoiul care temea de orice, de Éric-Emmanuel Schmitt, îmi stârnește un sentiment de bucurie, gândindu-mă la cele mai dulci pisici care trăiesc pentre noi. Miss Lizzi Forever – ajunsă deja la ediția a III-a, așteptând lumina tiparului -, Zuzi, cu ale lui peripeții, Pisoi bleg, un pisoiaș într-o poveste de noapte bună, Grădina uitată, de Kate Morton, o carte unde timpul se împlinește la trecut, prezent și viitor…
Acestea sunt doar o parte dintre titlurile găzduite de căsuța în care, zilnic, unele cărți intră, altele ies.
Proiectul implementat în 2009 poate fi pus în practică de oricine dorește să se implice în perpetuarea lui. Trebuie doar să se urmeze cei cinci pași, indicați de sitte-ul organizației Little Free Library.
Lecturi plăcute, din cuvinte alese, și nu uitați: luați o carte, lăsați o carte!

sursa foto: arhivă personală

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *