Ignoranță sau sănătate? Arta de a trăi fără știri, Rolf Dobelli

Mă întreb câți dintre dumneavoastră, cei care parcurgeți acest articol v-ați început dimineața deschizând un portal de știri. Sau câți ați verificat de-a lungul zilei un site anume pentru a vă informa despre o știre sau pur și simplu din reflex, răsfoind paginile digitale în căutarea unui subiect interesant.

Societatea ultra-rapidă și mereu schimbătoare pare să ne oblige să fim la curent. Trăim într-un regim de breaking news și păstrând televizorul pornit cu siguranță că vom auzi aceste cuvinte rostite cel puțin o dată pe zi. S-ar putea trăi și altfel fără a ieși din sfera de cunoaștere necesară unui trai normal?

Rolf Dobelli, autorul cărții Arta de a trăi fără știri ar spune că da. Autorul elvețian a publicat în 2020 o carte scurtă, dar suficient de argumentată încât să producă o controversă. Pentru că tăierea accesului la știri, din propria voință, poate fi asemănător cu a-ți pune o broboadă peste ochi. Ce spune el?

Dobelli vorbește cu convingere despre o viață dincolo de știri. Când vorbește despre știri, se referă tocmai la jurnalele TV, la portaluri de știri mai mult sau mai puțin profesioniste sau chiar la ziare care comprimă informații și se axează pe faptele senzaționale, dar neimportante, pentru a ne face să le citim.

Argumentul lui este că lumea în sine este complexă, un lanț de evenimente imposibil de explicat într-un timp scurt, ceea ce face știrea irelevantă. Ea trebuie să fie scurtă și cuprinzătoare. Dar este incompletă, la latitudinea autorului ei și are efecte secundare nedorite. Idealul este lectura unor surse complete și specializate pentru a înțelege mersul lumii.

Mai mult decât atât, știrile nu doar că ne oferă o imagine ciuntită, în format fast food a lumii. Ele sunt chiar maligne pentru noi. Ne reduc capacitatea de a ne păstra atenția, mai ales dacă le vom consuma în mod exagerat. Ne vor face să devenim pasivi înțelegând că nu putem interveni în situațiile critice ale lumii. Ne vor răpi timpul privind atent la evenimente care nu ne afectează la nivel personal. Ne pot crește anxietatea din cauza concentrării în special pe acte senzaționale și dramatice.

Nu în ultimul rând, Dobelli ne aduce aminte de pericolele moderne la adresa obiectivității. Cu cât concernele de știri se bazează mai mult pe algoritmii digitali, cu atât aceștia pot crea știri care să stârnească reacții și să ne formeze opinii pe baze false. E o realitate cu care va trebui să ne confruntăm în anii ce vin.

Pe lângă aceasta autorul oferă alte argumente care ar trebui să ne convingă să renunțăm deplin la această supradoză de știri irelevante. Deși cartea numără doar o sută cincizeci de pagini și uneori face apel la informații repetate, în rest suntem bombardați cu date și statistici care ne fac să ne gândim de două ori înainte de a deschide un ziar.

La fel ca orice provocare definitivă de acest gen, trebuie să punem în balanță avantajele și dezavantajele. Cu siguranță că în epoca fake news, mai puține știri ar însemna mai puține șanse de a fi mințiți. Mai mult decât atât nu știu cât de relevant este să fii conectat permanent la ciclul de știri atâta vreme cât nu ai o ocupație care să depindă de aflarea la moment a noutăților.

Odată cu maturizarea noilor generații pare greu de crezut că a fost o vreme în care așteptam cu sufletul la gură Jurnalul de la 7 seara, ediția principală a știrilor, unde aflam cele mai importante evenimente. Era un moment important al zilei când familia se strângea în jurul televizorului pentru a fi informată.

Abilitatea de a fi conectat permanent la fluxul de informații oferă avantaje, dar în același timp nu lasă timp să procesăm realitatea ce trece pe lângă noi. Ne păstrează mereu într-o stare de tensiune și ne reconectează creierul într-o așa măsură încât să tânjim după recompensa oferită de deschiderea paginii de știri.

Probabil cel mai mult mi-a plăcut din carte conceptul de jurnal propus de Dobelli. Unul personal, care să conțină ceea ce mă interesează pe mine. Ziua de naștere a cuiva, o întâlnire cu un prieten, serbarea copilului, curățenia de primăvară. Sunt lucruri care nu interesează pe nimeni altcineva, dar care ar trebui să fie vitale pentru mine. E mai bine să nu aflu despre vreo schemă politică, dar să mă bucur de ceea ce îmi oferă momentul prezent. Acela ar trebui să fie breaking news-ul de neratat.

sursa foto: https://unsplash.com/photos/_Zua2hyvTBk

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *