Singură în fața nimicului. Între două lumi

Vulnerabilitatea este semnul unui mare curaj interior. Să decizi să te deschizi înaintea oamenilor care vor să te asculte este un pas în gol. Cei mai mulți comunicatori aleg să traseze o linie peste care nu se trece. Arată doar cât simt ei că este confortabil pentru sufletul lor.

A nu ține cont de asemenea bariere, a povesti despre momentul în care ai fost la pămînt și nu ai știut dacă te vei mai ridica, necesită îndrăzneală. O autobiografie ce are în centru boala capătă niște margini și mai ascuțite de care cititorul trebuie să țină cont și la care să mediteze mai atent.

Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată este o carte care te consumă. După ce am terminat-o am avut nevoie de câteva minute de tăcere pentru a procesa și a închide mental lectura. Este genul de carte care ar trebui să lase o amprentă asupra sufletului cititorului și să-l conștientizeze de fragilitatea vieții.

Suleika Jaouad era o fată de douăzeci și doi de ani, terminase facultatea și avea o mare de oportunități înaintea ei. Singurul inconvenient era o mâncărime care-i afecta pielea. După ce se scărpina pe picioare rămâneau întotdeauna urme care se vindecau cu greu.

Nu a ținut seama de acest inconvenient și și-a văzut de viață. Și-a făcut un prieten, s-a mutat la Paris și plănuia mai departe. Dar starea de sănătate era în picaj. Oboseală, dureri și amețeli care au dus-o în cele din urmă în fața unui diagnostic îngrozitor: leucemie.

Pe măsură ce starea de sănătate s-a degradat a revenit la casa părintească unde a continuat să fie atacată de acea boală începând tratamentul invaziv și așteptînd momentul în care să poată efectua transplantul de măduvă de la fratele ei. După ce acesta a avut succes, ea hotărăște să facă o călătorie în jurul țării pentru a se întâlni cu cei care i-au scris în perioada cînd a fost bolnavă și avea o rubrică la New York Times.

În această situație un rezumat nu este suficient pentru a înțelege impactul acestei cărți. Citită pagină cu pagină și paragraf cu paragraf, nu poți evita greutatea fiecărui moment. Nu există noutate pentru că vorbim despre o boală al cărui nume îngrozește, dar privim efectele sale asupra cuiva pe care ajungem să-l cunoaștem bine.

Am înțeles mai bine citind cât de greu este să încerci să te pui în pielea celui bolnav. Poate suna pueril, dar a consola pe cineva are de multe ori efectul invers pentru că nu ești în universul suferinței. Ești în afară și oricât ai simți regret față de situația critică, există un gard ce nu poate fi depășit. Doar cei care trec prin situații asemănătoare se pot lega printr-o frăție a diagnosticului.

Suleika nu ține nimic secret. Pune pe masă fiecare sentiment, oricât de intim și fiecare acțiune, oricât de umilitoare. Ni se aduce aminte de prețul pe care-l plătește trupul pentru a respinge boala și a se vindeca. Vedem însă și reculul pe care-l simt cei din jur, cei iubiți care trăiesc în balanță, îngrijindu-l pe bolnav și ocupându-se de cele necesare traiului.

Nu e singură în acest lung drum spre vindecare. Trece prin mai multe spitale, clinici de recuperare unde întâlnește alți oameni care stau cu amenințarea morții la capătâi și reușesc să zâmbească și încearcă să lase lumii o amintire a trecerii lor prin viață. De la Yehya, la Melissa și Max, fiecare se lipsesc de inimă și dau dovadă de umanitate în saloanele aseptice din aglomeratul Manhattan.

Până și vindecarea este o țintă ce nu stă pe loc. După ce-și recuperează sănătatea pornește în acea călătorie pentru a mulțumi și a înțelege cum ar putea să trăiască viața după această experiență cataclismică. Privind lumea cu sinceritate acceptă faptul că nu există formule magice care să pună la loc totul ca înainte și că efectele o vor însoți toată viața.

Între două lumi este o carte sobră, puternică și sinceră. Suleika nu are nimic de ascuns și prin aceasta ne devine apropiată. Resimțim fiecare eșec și durere, ne bucurăm pentru fiecare pas înspre sănătate. E un portret al omului forțat să stea la marginea vieții și să lupte cu disperare pentru viață. E o victorie smulsă cu greu și apreciată din acest motiv. E o aducere aminte a importanței fiecărui om și a fragilității existenței noastre, pe care de multe ori o considerăm că fiind de la sine înțeleasă.

sursa foto: https://unsplash.com/photos/6pcGTJDuf6M

Suleika Jaouad a susținut un interviu la emisiunea Garantat 100%

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *